8 Ocak 2015 Perşembe

FİZİK FİZİĞİN TARİHÇESİ NEDİR

Orta çağ; bu dönemin sonlarına doğru fizik çalışmaları iki ana konu üzerinde yoğunlaşmıştır. bunlardan birisi mekanik, diğeri ise optiktir. mekanikte aristoles,in hareket kuramı üzerinde çalışılmış, optikte ise ıbn el-heysem,in düşünceleri doğrultusunda çeşitli sorunlar üzerinde açıklamalar yapılmıştır.
yunan dünyası.nda olduğu gibi. orta çağ islam dünyasında da. bugün küfizik bilimine karşılık gelen bağımsız bir disiplin yoktur ve fizikaraştırmaları, doğa felsefesinin sınırları sınırları içinde yürütülmüştür. bu anlayış, aslında yakın dönemlere kadar gelmiştir. mesala,fizik tarihinin en büyük bilgilerinden birisi olan Newton, temel yapıtını ''DOĞA FELSEFESİNİN TEMEL İLKELERİ'' olarak adlandırılmıştır ve dolasıyla kendisini bir doğa filozofu olarak görmüştür.
İslam dünyası,ndaki fizik çalışmaları hareketve boşluk gibi, aristoles,in belirlediği konular çerçevesinde kalmıştır ve onun görüşlerine dayanmıştır. oluş ve bozuluşa uğrayan her şey, aristoles metafiziğinin temelini oluşturan dört nedensel ilke doğrultusunda anlamlandırılmaya çalışılmıştır.
Hareket, belirli bir cismin, belirli bir biçimde gerçekleşen deviniminden oluşmuştur ve bu devinimin hem bir yapıcısı ve hem de bir amacı bulunmaktadır. yine bu dönem fiziğinin diğer bir özelliği, bugün fiziğin bir dalı olan, ışık ve ses gibi belli başlı konuların, o dönem için fiziksel bilimlerin değil de, matematiksel bilimlerin bir dalı olarak kabul edilmesidir . Nitekim optik konusunda çok değerli çalışmalar yapan ıbn el-heysem , uzun süre  doğu'da ve batı'da bir fizikçiden çok bir matematikçi olarak algılanmış ve tanınmıştır.
      yeni çağ;

Bu dönemde fizik alanı diğer alanlar kadar gelişmiştir. ancak GİLBERT'İN mıknatıs üzerine yapmış olduğu deneysel incelemeler deneysel yöntemin güçlenmesini sağlamıştır.

bu dönemde çağdaş mekanik ve optik bilimlerikurulmuştur. galilei, kinematiksel yaklaşımı benimseyerekçağdaş mekaniğin temel problemlerini matematiksel olarak açıklamış ve çözüme kavuşturulmuştur.

eylemsizlik ilkesinin formüle edilmesiile birlikte klasik mekaniğin doğal yer, ivme ve kütle gibi temelkavramları matematiksel bir biçimde yeniden ifade edilmiş ve duraganlık, hareket gibi, hareket de duraganlık gibi doğal bir olgun niteliğe kavuşturulmuştur ve bu bağlamda hareket bir problemolmaktan çıkarılmıştır.
Newton ise eylemsizlik ilkesinin doğal bir hareket olarak kabul edilmesi sonucunda döngüsel hareketin açıklanmasının gerekliliğini vurgulayarak, kinematiksel yaklaşım yerine dinamiksel yaklaşımla göksel cisimlerin döngüsel hareketlerini çekim kavramı çerçevesinde çözüme kavuşturmuştur. 

Optikte iseNewton , ışığın yapısına ilişkin olarak parçacık kuramını ve huygensise günümüzde benimsenen biçimden farklı bir dalga kuramı,nı geliştirmişlerdir.

Yakınçağ;

bu dönemdeki fizik araştırmalarının özellıkle elektirik konusunda yoğunlaştığı ve gilbert ve otto von guericke,in ardından,  du fay, franklin, cavendish, coulomb, galvan,, ampere ve volta,ın çalışmaları sonucunda elektiriğin bağımsız bir fizik dalı olarak çıktığı görülmektedir.

Ayrıca ses; ışık, ısıve  enerjinin doğasını açıklamaya. yönelikçalışmalar yoğunlaşmış ve bu fiziksel varlıklar arasındaki  ilişkiler matematiksel olarak gösterilmiştir. dalton, kimyasal tepkimeleri açıklamak için atomkuramı,nı. yyoung ise ışığa ilişkin çağdaş dalgakuramını geliştirmiştir
Bu dönemde görelili ve kuantum kuramlarını ortaya çıkmasıyla birlikte,fizik alan,kavram ve kuramları açısından yeni temellere oturtulmuştur.Atom alti parçacıkların bulanmasından sonra atom kuramı bütünüyle yeni bir görünüme kavuşmuştr...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder